Torleif Styffe

Jag skriver en dikt om året 
på det blir man inte fet, 
så det är rätt bra för figuren 
att vara en Lat Poet.

Med dikten ovan presenterade jag mig i min första diktsamling, Lat Poet, från 1988. Är man lat så är man – då blir dikterna korta. Lättpoesi har jag kallat min genre, där jag diktar ett avsevärt stycke från den modernaste kulturens yttringar. Lättpoesi ska vara lätt att skriva och lätt att förstå (även av den som skrivit poesin). Den kan med fördel tonsättas till visor.

Många av dikterna är tonsatta och inspelade av olika artister – bland de mer namnkunniga finns Sven-Ingvars och Thore Skogman.

I samarbete främst med kompositören Leif Nygren och sångerskan Tina Wåhlén har jag producerat konserterna ”Och det hände sig vid Gammelvägen” och ”Daniel och Karin”, dessutom en Dalbymässa. (För övriga konstellationer, se kontaktsidan.)

Jag skriver gärna på dialekt, och denna dialekt är Dalbymål. Mer och mer har diktandet övergått till folkmål, och detta torde innebära att allt färre begriper vad jag skriver. Men det får inte hjälpas – ligger dikterna bäst till på Dalbymål så får det bli så. Folk får väl lära sig. 

Med denna ambivalenta inställning till kultur kan man förvånas över att jag faktiskt fått en del utmärkelser (se nedan). Kultur kan ju som väl är vara så mycket.

En annan typ av skrivande som jag ägnar mig åt är att berätta om Nordvärmlands historia. Detta udda intresse har resulterat i ett stort antal böcker. Genom Kulturkoppra har jag förverkligat drömmen om att digitalisera Dalbyordboken (med hjälp av goda medarbetare, givetvis) och att skapa en digital historiebok över norra Värmland, dessutom en permanent utställning i Smestugga på Dalby hembygdsgård.

Tidningsartiklar har jag skrivit i mängder och för närvarande skriver jag krönikor i Nya Wermlandstidningen. Så småningom kan de senaste kanske bli en bok igen, vem vet.

Detta skrivs från mitt centrum i världen, Gammelvägen i Ransby, där Jesus en gång föddes i min farfars stall.

Min meritlista:

Stipendium från Lions, Sysslebäck.
Rotarystipendiet, Torsby 1989.
Värmländska författarstipendiet 1990.
Torsby kommuns kulturstipendium 1991.
Landstingets Frödingsstipendium 1997.
Bengt Axelssons kulturstipendium 1998.
Årets värmlänning 1998.
Landstingets folkrörelsestipendium 2004.
Gustaf Schrödersällskapets litteraturpris 2005.
Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2005.
Årets finnskoging 2006.
Medlem i Värmländska Akademien 2006.
Helmiastiftelsens stipendium 2007.
Årets Värmlandsförfattare 2010.
Årets Nordvärmlänning 2016.
Landshövdingens förtjänstmedalj 2018.